Kaj Munk og den døde hare

 

Kaj Munk på jagt

Kaj Munk på jagt

Vedersø-præsten Kaj Munk (1898-1944) ejede den del af Stråsø plantage, som også betegnedes Vind Hede -og som efter hans død blev opkaldt efter ham selv. Endnu er der i dag i Vind nogle enkelte indbyggere så gamle, at de husker, når Kaj Munk ankom til stationen og steg af toget med sin jagthund ved sin side og sin bøsse hængende over skulderen.

Til ét af hans jagtbesøg knytter sig en historie, som senere er genfortalt af nu afdøde Karl E. Klejnstrup (1927-2011) fra Vinding. Klejnstrup tjente på daværende tidspunkt på gården Kirkegaard i Vind Kirkeby.

Kaj Munk havde under dette besøg i Stråsø haft held til at skyde en hare. Da han senere på dagen aflagde besøg på Kirkegaard, fik han den idé at lave sjov med sønnen på gården, Kjeld Kirkegaard (1903-1983), som Kaj Munk vidste var lige så glad for at gå på jagt som ham selv. Da Kaj Munk var kommet indenfor, meddelte han derfor Kjeld Kirkegaard, at han ude på marken ‘sønden for gården’ havde set en hare. Kjeld Kirkegaard greb med stor iver sin bøsse og gik ud, fik også snart øje på den omtalte hare, sigtede, skød og ramte plet… og gik derpå ud for at hente byttet… kun for at opdage, at haren allerede var både kold og stiv. Først da gik det op for ham, at det var Kaj Munk, der havde ‘plantet’ den!